ASCULTA:
RECENZII:
MARIUS CONSTANTINESCU (redactor şi realizator al Agendei Festivalului Internaţional „George Enescu” şi prezentator al emisiunilor speciale realizate de TVR cu ocazia Târgului Internaţional de Carte GAUDEAMUS şi a Salonului Internaţional al Cărţii BOOKFEST.)
“Am ascultat ieri albumul. Tot. De două ori. Îl ascult și acum, în timp ce îți scriu. Te felicit din tot sufletul! Să știi că minimalismul lui chiar îmi induce o stare de bine. Îmi place cum se construiește, încă de la Pulse V3. Îmi mai place că îți dă deplină libertate să îți compui propria poveste. Îmi place mult Gliding Vibes, îmi place partea mediană din Story from Banat, îmi place finalul bogat orchestrat din Exodus și felul în care se întâlnește cu începutul filmic de la Iubește și Lasă. Defragmentarea din Another World mi se pare curajoasă, chiar șocantă întrucâtva la o primă audiție, dar mă convinge după. Îmi place și dinamica părții centrale din Before and After, ceva mai puțin Banu. Cel mai mult îmi place, însă, cum se articulează tot albumul, coerența cu care glisează de la un moment la altul, cu care leagă un univers sonor pe care îl poți parcurge cu ușurință și pe care îl poți înțelege. Mă bucur că ai păstrat cheia intens tehnologizată, fără inserții ”raw”, ”autentice”, care cred că ar fi rupt unitatea și ar fi fost o concesie ușurică. Albumul are o certă lumină, nu i-aș spune solară, ci mai degrabă o lumină stabilă, sănătoasă. Ea vine atât din sound-ul instrumentului tău, cât și din inovația cu care răsucești așteptările ascultătorilor”
ZOLTAN VARGA ( critic de arte moderne)
“Titlul primului album de autor semnat Zoli Toth te poate duce cu gândul la un slogan publicitar. Sau chiar la o filozofie cât se poate de adecvată vremurilor pandemice pe care le trăim. Poate fi și un soi de „pipa păcii“. Adică o strângere de mână între amatorii de muzică așa numit clasică și cei îndrăgostiți de sound-urile înglobate în ceea ce ne place să numim în zilele noastre „electronică“.
Grație tehnicii actuale, la prima vedere, combinația asta de stiluri este la îndemâna oricui. La a doua vedere, „ciorba“ asta nu e așa simplă. Căci, dincolo de înțelegerea celor două zone muzicale distincte ai nevoie și de o oarecare „nebunie“ pentru a te aventura într-o direcție care necesită atenția completă a ascultătorului în niște vremuri în care lumea numai are răbdarea de a descoperi lucruri cu adevărat interesante. În afara țărișorii noastre, genul acesta de combinație a avut parte de câteva exemple reușite. În patria noastră, sufocată de muzici de tip „gumă de mestecat“, genul acesta de „ciorbă“ e rara avis iar Zoli Toth e un bucătar cu mult curaj, căci nu e tocmai ușor să vii în fața națiunii cu un asemenea disc.
Pentru a elimina orice fel de dubii, Better Together nu este recomandat celor care fredonează la semafoarele patriei hiturile difuzate la greu de posturile de radio comerciale din România. Chiar dacă nu are contraindicații, muzica lui Zoli Toth – în general și cu atât mai mult în acest caz – nu este destinată persoanelor pentru care muzica este un fundal plăcut pe care se realizează alte activități. Cele zece piese incluse pe Better Together reprezintă în linii mari muzică electronică cântată pe sintetizatoare analogice, intrumente de percuție și timbre muzicale produse de o sumedenie de obiecte industriale. Încă din prima piesă a discului, Pulse V3 e clar pentru toată lumea că autorul nu oferă ceva „pe tavă“, compoziția fiind o provocare pentru cel ce o ascultă. Pe un soi de Jean Michelle Jarre amestecat cu percuții drăgălașe și artificii sonore cât se poate de inedite, melodia te introduce într-un film. Cu crescendo-uri bine dozate, cu sound-uri în a doua jumătate care mie mi-au amintit de Bonobo, piesa te captivează din start. Fie că e vorba de „Story from Banat“, „Exodus“ sau „Iubește și lasă“, fiecare compoziție de aici îți poate „suna“ cu influențe Aphex Twin sau Portico Quartet, în funcție de cee ace a ascultat în trecut fiecare ascultător. Un alt nume care îți rămâne în cap după audiția acestui disc este fără îndoială Nils Frahm. Fără a o lungi prea mult, viziunea lui Zoli Toth asupta muzicii este surprinzătoare. Fiecare piesă te introduce într-un alt „film“ și senzația pe care o ai după ce ai ascultat albumul cap – coadă de mai multe ori este aceea că omul ăsta care a inventat melodiile de aici ți-a transmis o stare de bine. Un soi de „feel good“, cât se poate de necesar vremurilor tulburi în care ne scăldăm cu toții.
În încheiere îmi permit să-I dau cuvântul domnului răspunzător pentru acest disc. „Așa cum scriitorii propun să citim câte un capitol pe zi, așa propun și eu publicului cinci minute de ascultat muzică. Indiferent de gen. Cinci minute în care nu faci altceva, nu mănânci, nu te uiți la TV, nu vorbești cu nimeni, doar asculți. Trăim vremuri în care toată lumea vorbește deodată și consumă de toate, dar cred că muzica trebuie ascultată“, spune Zoli Toth. Acordați măcar cinci minute audiției acestui album și veți descoperi că a meritat”
MIMO OBRADOV ( critic de muzică modernă)
Am ascultat azi, în primă audiție pe vinil, discul Better Together a lui Zoli Toth. Așa, ca primă impresie, m-au surprins plăcut texturile sonorităților electronice (cu totul diferite față de ce se practică în muzica electronică de acum) îmbinate fericit cu sunetul vibrafonului. Temele melodice și susținerea ritmică sunt de mare rafinament. După mai multe audiții cred c-am să scriu o recenzie (e unul din puținele albume din zona autohtonă a cărui audiție chiar te mișcă și stârnește reacții)
CREDITE ALBUM:
Nume Album: Better Together
Artist interpret: Zoli TOTH (sintetizatoare analogice si digitale, vibrafon, tobe, etc)
Producator muzical: Mihai CAMPINEANU ( Michi – Suie Paparude)
Mastering : Christian SUGAR
Design coperta: DHOPE